loading
ж.к. Овча Купел, гр. София ул. "Любляна" 38Б
Понеделник - Петък 10:00 - 18:00

дентално меню

нашите услуги

Какво е добра орална хидиена?

Добрата орална хигиена на устната кухина води до здрава уста.

 А това ще рече:

  • Вашите зъби са чисти и свободни от плака;
  • Венците ви са бледорозови и не кървят при четкане и ползване на конци за зъби или междузъбни четки;
  • Лошият дъх не е постоянен проблем.

Често Задавани Въпроси

Как да избегна болката?

Зъбната болка има смисъл на аларма, че назрява проблем. В стоматологията няма самоизлекуване и макар понякога болката временно да отшуми, проблемите се задълбочават. Редовните посещения при стоматолог намаляват вероятността да се срещнете с неприятна диагноза. За по-безболезнен процес на лечение можем да използваме упойка (при липса на противопоказания).

Какво да направя, за да избегна повтарящата се болка в зъбите?

В стоматологията най-добрият и доказан начин за минимализиране шанса за неприятна изненада е редовната
профилактика. Повечето процеси се развиват бавно и безсимптомно.

Денталният лекар е подготвен с познания и добра апаратура и би могъл да предвиди къде да се очакват проблеми. Попитайте стоматолога си на какъв период са препоръчителните профилактични посещения във Вашия случай.

Какво е зъбния камък и защо толкова държите на почистването му?

Зъбният камък представлява дълго непочиствана плака, поела минералите от слюнката и лесно натрупваща нови плака и микроби от флората на устата. Плаката може да бъде почистена от четка и паста за зъби. Камъкът може да се отстрани само от денталния лекар. Всеки човек отлага камък в по-голямо или по-малко количество. Той травмира венеца и поддържа хроничното възпаление на пародонта.

Пряка последица е загубата на костта около зъба, което е безсимптомно за пациента и може да доведе дори до загуба на здрав зъб. Редовното професионално почистване на зъбите е единствения път към предвидимо здраве на зъбозадържащия апарат в дългосрочен план.

Коя паста за зъби е най-добрата за мен?

Зъбите се измиват основно (80-90%) от четката.

Пастата е спомагащо средство (в останалите 10%). Специфични
пасти за зъби имат отношение към профилактиката в случаите на чувствителност в шийката, сериозни общи заболявания, възпаления на венеца. Необходимото количество е около едно
грахово зърно за цялата уста. При по-голямо количество паста ще
имате лъжливо усещане за свежест преди да сте измили всички зъбни повърхности. Добре е пастата и водата за уста да са приятни за пациента.

Кой тип четки са за предпочитане?

Важно е пациентът да проумее, че се стреми към резултат ИЗМИТИ зъби. Всяка четка (механична и електрическа)
сама по себе си не може да направи нищо за нашето здраве. Тя
трябва да бъде направлявана от ръката на пациента. Затова водещо значение има пациентът да бъде обучен как да ползва четката. При правилна техника могат да бъдат постигнати добри резултати и с двата вида четки за зъби.

Сменяйте редовно накрайниците на четките (поне на три месеца). При клинично здрави пациенти би трябвало да се предпочита с поне средна твърдост на косъма.

Научете се да ползвате и междузъбни четки и конци за хигиена.

Как да постигна по-бели зъби?

Цветът на зъбните тъкани е генетично определен. Когато гледат усмивката си, пациентите на практика виждат цвета на плаката и зъбния камък. Затова към избелване трябва да се пристъпи едва след професионално почистване от стоматолог.

Най-безпроблемно избелване може да се получи при използване на избелващи пасти за зъби, поне няколко седмици. Когато пристъпите към по-инвазивни методи за избелване, трябва наистина да сте готов да изтърпите и неизбежното увеличение на чувствителността на зъбите към термични и химични дразнители. Резултатите от избелване не може да са винаги предвидими, често има и усложнения.

Защо имам проблеми с този зъб, когато е умъртвен?

И след „умъртвяване“ всеки зъб може да има
проблеми. Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, независимо от състоянието на пулпата. Той може да се развива и под пломба, под обвивна коронка.

Развитието му върху умъртвен зъб може да доведе до разхерматизиране на пулпната камера и отмиване на пастата, с която е била запълнена. Навлизането на слюнка, която е естествено микробно заразена, може да доведе до повторно инфектиране на тъканите в зъбния корен и около него. Това инфектиране не винаги е свързано с болка, но предотвратяването на усложнения може да се постигне с наблюдение на девитализираните зъби при контролни прегледи от стоматолог.

Първо посещение на малчуганите – кога и как да го планираме?

Първата годинка е прекрасно време за начална визита. При нас срещата с мъничето минава под формата на весело запознаване с много чудати джиджавки в кабинета. Предлагаме всякакви изненади за хлапето и плюшения му любимец. Не оставяйте първата среща със стоматолог на случайността!

Наличието на проблем или падането на първото млечно зъбче не е най-адекватния повод за първата му среща с дентален лекар.

Предварителното говорене за вашия опит и опасения от манипулациите може да бъде вредно за настройката на детето.

Лекар посещаваме, когато имаме проблем, а стоматолог – за да нямаме такъв.

Какво е силант?

Силантът е профилактично превантивно покритие на фисурите на детските зъби. Фисурът е вдлъбнатата част от релефа на дъвкателните зъбки. Тя е най-податлива на кариес поради няколко причини:

  1. Почистването й от хранителни остатъци е трудно.
  2. При образуването на зъба този релеф е последната структура, която се образува. Това я прави и най-малко минерализирана. Кариесът там започва лесно и
    се развива бързо в дълбочина.
  3. Понякога в срез тези фисури имат форма на пясъчен часовник като долната му
    половина е невъзможна за механично почистване.

Процедурата НЕ включва изпиляване на зъба. Почистваме го с четка и киселина. Със силанта механично запълваме фисурата, с което ограничаваме достъпа на храна, слюнка и бактерии до нея, става много по-лесна за изчистване. Материалът, който се поставя, е богат на йони, които се отделят към зъба и спомагат пълната минерализация на фисурата. До няколко години обикновено силантът пада поради дъвкателното налягане, но това не е проблем и не се налага повторното му поставяне, тъй като фисурата вече е напълно минерализирана и развитието на кариес е по-трудно. А и детето вече е по-голямо и се справя с оралната си хигиена по-добре.

Приемно време

Планирайе вашето посещение при нас сега, а ето и приемните часове, в които можете да посетите нашите кабинети:

Понеделник - Петък

10:00 - 18:00

Събота / Неделя

почивни дни